top of page

Návštěva u zubaře není jen o chrupu, ale také onkologické prevenci

Většina lidí chodí na preventivní prohlídky ke svému zubnímu lékaři kvůli svému chrupu, málokdo již ví, že povinnou součástí těchto vyšetření je i onkologická prevence.


Chodit na pravidelné kontroly ke svému zubnímu lékaři má tak smysl i z pohledu včasné prevence onkologických onemocnění dutiny ústní.

„Každý zubař by se během prohlídky měl zaměřit i na pátrání po přednádorových změnách i nádorových projevech na chrupu, parodontu, čelistech a měkkých tkáních obličeje a krku. Nejde tedy jen o vyšetření samotné dutiny ústní, natož jen zubů,”

upozorňuje Vlastimil Sršeň, tiskový mluvčí VZP.


Takové vyšetření je součástí preventivní prohlídky jak u dětí, tak u dospělých a je i součástí preventivních prohlídek těhotných žen, které se provádějí dvakrát v průběhu těhotenství.


Děti by měly první preventivní prohlídku absolvovat mezi šestým až dvanáctým měsícem života a pak vždy dvakrát ročně do 18 let věku, zpravidla po uplynutí pěti měsíců po provedení poslední zubní preventivní prohlídky.


Dospělí mají podle zmíněné vyhlášky nárok na jednu preventivní prohlídku ročně a vedle toho, rovněž s odstupem pěti měsíců, na ještě jednu další prohlídku plně hrazenou z veřejného zdravotního pojištění. Na tu se vyplatí také zajít, i když nepociťujete žádné problémy. Zubař by tedy svého registrovaného pacienta měl vidět vždy 2x do roka.


K zubaři i s náhradou

K zubaři by tak měli pravidelně docházet i lidé s totální zubní náhradou a to právě kvůli onkologické prevenci.


Pokud lékař u pacienta zjistí přednádorové nebo nádorové změny, měl by ho odeslat na další vyšetření na příslušné odborné pracoviště.

Je dobré, když lidé i své zubaře upozorní, že mají podezření, že v jejich ústech není vše v pořádku, aby se následně lékař na dané místo cíleně zaměřil.


Rakovina dutiny ústní

Mezi nádory dutiny ústní řadíme nádory sliznice tváře, dásní, spodiny ústní, přední 2/3 jazyka a tvrdého patra. Nejčastěji se vyskytuje okolo 60. roku věku, více u mužů.


Příznaky:

  • Povrchová, slizniční nehojící se léze až vřed

  • Nemožnost řádně usadit doposud funkční protézu

  • Bolesti v souvislosti se zubní náhradou

  • V pozdějších stadiích zápach z úst a problémy při polykání

  • Neurologické poruchy z postižení lícního nervu, např. pokles ústního koutku

  • Zvětšení krčních uzlin

Rizikové faktory:

Nejvýznamnějšími rizikovými faktory jsou kouření a pití koncentrovaných alkoholických nápojů. Při společném působení se jejich účinek vzájemně umocňuje.

U nádorů jazyka mohou sehrávat důležitou roli i dráždění sliznice jazyka zubními implantáty, protézami, ostrou zubní výplní či nedostatečná zubní hygiena.


Související příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page