top of page

Průzkum: Třetina Čechů zanedbává svůj zdravotní stav

Každý třetí Čech se dnes vyhýbá kontaktu s lékařem s ohledem na obavu z nákazy koronavirem. Zároveň byl více než polovině dotázaných (63 %), kteří měli v posledním roce podstoupit lékařský zákrok, úplně zrušen nebo odložen jeho termín.

Březnový průzkum společnosti Zentiva mimo to odhalil také skutečnost, že Češi zanedbávají pravidelné preventivní prohlídky. Za poslední dva roky ji nepodstoupila až třetina z nich.


Na prevenci nechodí

„V pandemii výrazně narůstá riziko zanedbání vážných onemocnění, například srdečních a onkologických chorob, kde včasná diagnóza dokáže zachránit životy. Na pravidelnou preventivní prohlídku mají Češi nárok každé dva roky. Až 6 z 10 respondentů průzkumu toto nevědělo,“

říká Soňa Porubská, generální ředitelka Zentiva CZ&SK. Každý třetí Čech (32 %) za poslední dva roky nepodstoupil preventivní prohlídku u praktického lékaře. Jen necelá polovina respondentů (42,5 %) navíc dokázala správně určit, kdy má na prevenci nárok. Nejvýrazněji prohlídky zanedbává populace mezi 27 a 44 lety věku. Únava, vyčerpání Většina Čechů – přes 85 % – se však preventivě stará o své zdraví sama. Téměř polovina užívá vitamíny či doplňky stravy pro podporu imunity a téměř každý třetí se snaží jíst zdravě.

Pravidelně sportuje více než jedna čtvrtina dotazovaných, nejvíce pak mladí lidé. Mezi vysokoškoláky je sportovně aktivní dokonce téměř každý druhý.

I přesto, že velká část populace o své zdraví dbá, pocítila téměř třetina dotázaných během pandemie covidu-19 zhoršení svého zdravotního stavu. Více než polovinu z nich trápí zejména celková fyzická únava a vyčerpání. Ta je nejvýrazněji zastoupena mezi respondenty ve věkovém rozmezí 54–65 let, kde postihuje dokonce šest z deseti osob.

Pocity úzkosti či deprese dnes zažívá každý pátý Čech. Psychické problémy jsou rozšířené mezi mladšími. Zmínilo je přes 60 % dotazovaných, kteří na svém zdravotním stavu pociťují negativní dopady. S přibývajícím věkem se podíl lidí s depresemi či úzkostmi mírně snižuje. Bez lékaře Jsou to právě mladí lidé, kteří se cítí nejvíce postiženi i dalšími zdravotními problémy. Téměř každý pátý trpí bolestmi hlavy a zad, a více než 10 % respondentů v této věkové kategorii si stěžuje na únavu očí. Více zdravotních komplikací hlásí také ženy.

Muži jsou oproti ženám náchylnější k rýmě, nachlazení či obtížím s křečovými žilami. Takřka polovina z těch, kteří během pandemie pozorují zhoršení svého zdravotního stavu, přibrala na váze a čtvrtina má potíže s nespavostí.

Narostl také podíl těch, kteří se vzhledem ke špatné epidemiologické situaci raději vyhýbají přímému kontaktu s lékařem. Dle průzkumu v říjnu 2020 to byl každý sedmý, nyní každý třetí. Více než polovina populace pravidelně užívá léky na předpis. Už mezi nejmladší dotázanou skupinou (18–26 let) je to každý třetí.

S narůstajícím věkem tento podíl narůstá a v nejstarší věkové kategorii mezi 54–65 lety to jsou dokonce tři lidé ze čtyř. Recepty si Češi nejčastěji obstarávají telefonicky (67,2 %). Každý pátý pak stále vyzvedává předpis osobně v ordinaci.


Zdroj:

Právo

Václav Pergl


Související příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page